Paltbröd med stekt fläsk från S Lundby

Ingredienser

(För 8 pers)
3 paltbrödskakor
Vatten
Salt
Omkr ½ kg fläsk
1 stor hand mjöl
1 lit mjölk

Beredning

Paltbrödet brytes itu och lägges i en gryta, vatten slås i så att det står öfver brödet och en liten hand groft salt lägges i. När det stått en stund sättes grytan öfver elden. Så fort det kokat upp hälles vattnet af.

Fläsket skäres i tjocka skifvor, som lägges i stekpannan innan den sättes öfver elden. Det stekes ganska litet och lägges sedan upppå en tallrik.

Sås:

Mjölet röres med en visp i fläskflottet och mjölken spädes på tills såsen blir lagom tjock.

Recept från: Stalldrängen Lars Nestor och hustrun Anna, Lundby herrgård, S Lundby
Upptecknat: 1904 av Beda Pettersson 1904. (Uppsala 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 02 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.