”Skintad” kolja med potatis och gräslöksås från Skrea

Ingredienser

(För 8 personer)
2 kg kolja
1½ msk salt
3 liter potatis
Sås:
Fiskspad
1½ msk mjöl
Hackad gräslök
1 tsk smör

Beredning

Fisken rensas och urbenas, hvarefter den saltas och får ligga 2 timmar. Därefter hänges den upp att torka ute i luften eller vid spisen 3-5 timmar. Den skäres sedan i bitar och lägges i varmt vatten och får koka 10 minuter.

Fiskspadet redes af med hvetemjöl och den hackade gräslöken och smöret lägges i.

På ofvannämnda sätt kan man bereda all saltvattensfik. Vill man göra iordning större partier, skall man salta mera på den och låta den lufttorka, tills den blir alldeles torr. Sådan fisk kan förvaras hängande hela vintern. Innan den då kokas, skall den ligga i vatten öfver en natt.

Recept från: Bryggeriarbetarhustru gift med Oskar Karlsson, Skrea, Halland.
Upptecknat: Den 5 augusti 1908 av Elsa Thune (Uppsala 29403:7)
Upptecknarens kommentar: ”Skintad (vindtorkad) kolja, är en rätt som är mycket vanlig vid vestkusten och utgör fiskarebefolkningens, snart sagt enda föda under vintern.”

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.