Fiskbullar med färsk potatis från Släp

Ingredienser

(För 5 personer)
4 hg lubb
8 st potatisar
1½ msk hvetemjöl
Starkpeppar efter smak
Till stekning:
3 msk gödkalfsflottyr
Sås:
½ msk smör
1 msk mjöl
2 stora kkp mjölk
Potatis:
1½ liter

Beredning

Fisken skrapades på skinnsidan och sattes på i kallt vatten att koka tills den var mjuk. Den befriades på från ben, potatisen, mjölet och starkpepparn tillsattes, hvarpå alltsammans blandades och stöttes väl med en kafvel. Af smeten formades runda bullar, som vändes i litet hvetemjöl.

Pannan upphettades, flottyren smältes och bullarna stektes vackert ljusbruna på båda sidor. Serverades med sås och färsk potatis.

Till såsen frästes smör och mjöl. Den kala mjölken ivispades småningom. Såsen fick koka 5 minuter.

Potatisen påsattes i kokande vatten jämte salt och kokade tills de voro mjuka.

Recept från: Lantbrukarhustru Amalia Rasmusson, Kyvik, Släp, Halland.
Upptecknat: Den 24 juli 1902 av Hulda Hellsten (Uppsala 29403:7)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.