Ingredienser
3 kannor nymjölk
3 nävar mjöl
4 ägg
3 msk löpe
Litet socker
Beredning
Litet av mjölken tas av att vispa upp ägg och mjöl i, resten sättes på och värmes något ungefär som till ost. Så blandas mjöl och ägg och socker i den avtagna mjölken. När mjölken blivit lagom varm hälles blandningen i och sist löpet. Får sedan stå och stelna. Så öses massan upp och man försöker undvika vasslan så mycket som möjligt. Gräddas sedan i en stor panna eller form tills den blir fast och brun.
Recept från: Storebro, Vimmerby, Småland
Upptecknat: 1911 av Lisa Haglund (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer