Stufvad rabarber från Nora

Ingredienser
5 stora rabarberblad
1 lit mjölk
2 kkp hvetemjöl
1 tsk muskot
1 mask sirap
1 knifsudd salt

Beredning
Rabarbern förvalles. Mjölken kokas upp och mjölet vispas i till en tjock välling. Den hackade rabarbern iblandas jämte sirapen och kryddorna.


Recept från:
Lagat av fiskaren E Erikson, Östa, Nora, Västmanland
Upptecknat: 1905 av Agnes Holst (Uppsala, 29403:18b)

Kommentar från Matkult.se

Idag vet vi att rabarberblad innehåller så stor mängd oxalsyra att de kan vara giftiga. Receptet bör därför inte prövas, utan bara ses som ett exempel på hur man för mer än 100 år sedan använt bladen i matlagning.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 juli 2024

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.