Ingredienser
5 stora rabarberblad
1 lit mjölk
2 kkp hvetemjöl
1 tsk muskot
1 mask sirap
1 knifsudd salt
Beredning
Rabarbern förvalles. Mjölken kokas upp och mjölet vispas i till en tjock välling. Den hackade rabarbern iblandas jämte sirapen och kryddorna.
Recept från: Lagat av fiskaren E Erikson, Östa, Nora, Västmanland
Upptecknat: 1905 av Agnes Holst (Uppsala, 29403:18b)
Idag vet vi att rabarberblad innehåller så stor mängd oxalsyra att de kan vara giftiga. Receptet bör därför inte prövas, utan bara ses som ett exempel på hur man för mer än 100 år sedan använt bladen i matlagning.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer